Системний підхід при впровадженні енергоефективних технологій і обладнання на КП "Здолбунівводоканал".
 

 

Мета цього виступу – поділитись своїми поглядами і поглядами нашого трудового колективу на шляхи та перспективи вирішення проблеми енергозбереження в комунальній галузі,зокрема на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства.

Головна мета нашої діяльності – забезпечення якісною питною водою абонентів міста Здолбунів, а також здійснення відведення стічних вод. Основний вид діяльності – експлуатація водопровідно-каналізаційних систем і об’єктів.

Одною з найнагальніших для нашого підприємства цілей є істотне зменшення споживання електричної енергії на об’єктах та зменшення втрат води у водопровіднихмережах, тому що постійне збільшення вартості електроенергії при діючих тарифах на послуги водопостачання та водовідведення веде до погіршення фінансового стану підприємства.

Тому енергозбереження – це єдиний можливий варіант для подальшого функціонування підприємства та безперебійної подачі питної води споживачам.

Для того, щоб планувати заходи по енергозбереженню, необхідно почати із обліку і аналізу по кожному об’єкту, визначитись із необхідними роботами по заміні обладнання, визначитисьіз об’ємами води, яку перекачують насосні агрегати на даний час, а не коли були встановлені на набагато більші навантаження.

Тому доцільно провести перш за все енергетичний аудит.

В кінці 2010 року такий аудит було проведено фірмою ДП «БТС-інжиніринг» ТОВ «Біотехсоюз» із залученням Міжгалузевого науково-виробничого комплексу «Науково-дослідний інститут Прикладної електроніки», яким виконані приладні виміри характеристиксистем електроспоживання, та підприємцем Яньковцем, яким виконано розрахунки економії ПЕР при реконструкції внутрішнього та зовнішнього освітлення об’єктів підприємства.

Вартість енергоаудиту 22,0 тис. гривень.

Але необхідно відзначити, що роботами, які б дозволили зменшити споживання електроенергії, наше підприємство займається постійно від часу створення у 2003 році на базі Здолбунівської дільниці підприємства «Рівнеоблводоканал».

Все почалось із встановлення трьохзонних електролічильників на водопровідній насосній станції (ВНС), яка подає воду на місто.

У 2005 році за кошти державного бюджету було прокладено водовід від головного водозабору до даної насосної станції довжиною 2,2 км.. Вартість робіт склала 426, 5 тис. грн. що дало змогу:

  • вивести з роботи чотири свердловини, якість води у яких не відповідала нормам із-за надлишку заліза;
  • відпала необхідність в експлуатації станції знезалізнення, яка вимагала утримання підвищеного тиску води в трубопроводі;
  • виключити з роботи насосні агрегати із електродвигунами потужністю 50-90 кВт та подавати воду насосами із головної насосної станції;
  • скоротити обслуговуючий персонал.

            Ці заходи дозволили скоротити споживання електроенергії на 20%.

У 2006 році за кошти державного бюджету було проведено реконструкцію насосної станції із встановленням двох насосівімпортного виробництва із станціями управління з частотними перетворювачами. Це дозволило подавати воду споживачам в необхідній кількості та із необхідним тиском, який регулювався в залежності від об’ємів споживання.

Фактично з цього часу різко у рази зменшилась кількість проривів трубопроводів, а також дозволило уникнути перебоїв у подачі води у пікові часи, коли оператор був змушений включати в роботу інші насосні агрегати для забезпечення необхідного тиску у мережах.

Вартість роботи становила 234, 7 тис. грн. Економія електроенергії склала 29%.

У 2007 році за кошти державного і місцевого бюджету було проведено реконструкцію каналізаційної насосної станції (КНС) по вул. Гончара із встановленням електронасосного обладнання імпортного виробництва із щитом керування з плавним пуском.

Вартість робіт склала 456,6 тис. грн.. Економія електроенергії 12%.

У 2008 році також за бюджетні кошти було проведено реконструкцію ще на одній КНС по вул. Нова, де було встановлено насос імпортного виробництва із щитом керування з частотним перетворювачем.

Вартість робіт склала 253,0 тис. грн.. Економія електроенергії 23%

До кінця 2011 року будуть виконані роботи за кошти екологічного фонду міської Ради по заміні насосу типу СМ із щитом управління з частотним перетворювачем на останній четвертій каналізаційній насосній станції по вул. Заводська.

Вартість обладнання складає 72,0 тис. грн.. Економія електроенергії орієнтовно буде складати 20%.

Як уже зазначалось, у 2010 році було проведено енергоаудит (енергетичне обстеження) об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства КП «Здолбунівводоканал».

Метою енергетичного аудиту було:

Наслідком реалізації програми енергозбереження повинно стати зменшення споживання енергоносіїв та втрат води при збереженні економічних показників роботи підприємства.

По результатах енергоаудиту було сформовано план заходів по впровадженню, які підприємство буде реалізовувати за власні кошти, кошти держбюджету та міської Ради поетапно.

На першому етапі було проведено реконструкцію внутрішнього, а потім зовнішнього освітлення. Раніше підприємством для освітлення приміщень в середині в основному використовувалися світильники з лампами розжарення, середня потужність яких становила 75 Вт/год.. Зовнішнє вуличне освітлення було виконано з дросельних світильників типу РКЦ з лампами типу ДРЛ-250, потужністю 250 Вт/год.. Також для зовнішнього освітлення використовувалися світильники з лампами розжарювання.

Після проведення енергоаудиту було запропоновано встановити люмінесцентні енергозберігаючі лампи фірми «Lumax» і «Maxus». В середньомудля внутрішнього освітлення було встановлено 220 ламп з середньою потужністю 25 Вт/год., а для зовнішнього – 20 ламп з середньою потужністю 20 Вт/год.. В середньому робота внутрішніх приладів освітлення становить 3 год./добу, а зовнішніх 10 год./добу.

Загальна економія, за рік, після підрахунків приблизно становить 14 тис. кВт..

Наступним етапом було встановлення станції управління з частотними перетворювачами для керування роботою насосів підвищувальних установок подачі води ІІІ підйому по вул. Коперника 57 та вул. Коперника 63. До енергоаудиту насоси працювали з прямим пуском двигунів. Потужність ел. двигунів 7,5 і 5,5 кВт відповідно. Отже двигуни працювали з однаковою потужністю, незалежно від розбору води, відповідно створювалися надлишкові тиски в трубопроводах.

При проведенні енергоаудиту було прийнято рішення встановити щит керування з перетворювачем частоти, який дасть змогу за допомогою датчика тиску автоматично підтримувати потрібний тиск в трубопроводі, при цьому зменшиться споживання електроенергії і знос обладнання.

При проведенні розрахунків за рік мимали бзекономити на кожній підвищувальній насосній станції приблизно по 12 тис. кВт електроенергії.

За 9 місяців даного року за допомогою даних заходів нам вдалося зекономити 28,0 тис. Квт ел. енергії

На третьому етапі було встановлено станцію управління роботи насоса з частотним перетворювачем на КНС по вул. Стефановича. Особливістю даного об’єкту стало те, що перетворювач частоти був запрограмований по новій технології, він автоматично налаштовується на мінімальну енергозберігаючу частоту, в залежності від припливу стічних вод, тобто, коли мінімальний приплив води – він працює на мінімальній частоті, споживання електроенергії насоса мінімальне.

Після впровадження даного заходу за шість місяців поточного року досягнуто економії 8 тисяч кіловат електроенергії.

Поетапне впровадження цих заходів збільшувало економію електроенергії в цілому по підприємстві.

Також на підприємстві були проведені заходи по зменшенню споживання (перетікання) реактивної енергії. Граничне значення коефіцієнта потужності cosφ, визначається наказом міністерства палива та енергетики України від 17.01.2002 року за №19, зареєстрованим в міністерстві юстиції України в 01.02.2002 році за № 93/6381 «Про затвердження методики обчислення плати за перетікання реактивної енергії», і повинно бути cosφ≥0,97.

Значення cosφ було приведено до нормативного значення, і за 9 місяців даного року становить cosφ=0,99, а споживання реактивної енергії зменшилося майже в 2 рази.

В порівнянні з першими 9 місяцями 2010 року та 9 місяцями 2011 року підприємству вдалося зекономити 45,4 тис. кВт/год. ел. енергії, що становить близько 45 тис. грн.. При цьому слід враховувати, що деякі заходи по енергозбереженню були впроваджені в березні-квітні цього року.

До кінця 2011 року економія ел. енергії по підприємству після впровадження даних заходів за розрахунками становитиме в порівнянні з 2010р., близько 50-55 тис. кВт/год. (50-55 тис. грн.).

Якщо порівнювати з 2003 роком, то споживання електроенергії в цілому підприємством зменшилось з 1668 тис. кВт (2003 рік) до 1281 тис. кВт (2010 рік), або на 23,2%

 

На даний час основними проблемами є:

  • зменшення споживання електроенергії при піднятті води із артезіанських свердловин, для чого розроблено робочий проект «Реконструкція артезіанських свердловин м. Здолбунів»;
  • збільшення пропускної спроможності трубопроводів від артезіанських свердловин;
  • зменшення втрат води в мережах шляхом встановлення загальнобудинкових засобів обліку (при практичних замірах було встановлено, що втрати води в багатоквартирних будинках сягають до 23%).

Підприємство і надалі шукає можливості і технології для впровадження енергозберігаючих заходів і готове до співпраці.