Шановні Здолбунівчани!

Унітаз – не  смітник: що неможна викидати в каналізацію і чому.

 

 

КП "Здолбунівводоканал" закликає здолбунівчан не викидати у каналізацію сміття, адже це ставить під загрозу роботу системи водовідведення міста та чистоту навколишнього середовища.

Працівники водоканалу по кілька разів на день змушені ліквідувати каналізаційні засмічення, промиваючи під значним тиском тисячі метрів трубопроводів. Причиною цьому, у більшості випадків, є порушення споживачами правил користування каналізацією.

 

На жаль, мешканці міста часто використовують унітаз в якості смітника. Засоби особистої гігієни, губки для миття посуду, дитячі іграшки, поліетиленові пакети, залишки їжі, волосся, бахіли і навіть скло — це те сміття, які жителі м. Здолбунів викидають у свої унітази і яке потім кілограмами змушені діставати наші працівники, щоб усунути засмічення.

 

Що не можна викидати у каналізацію:

1. Залишки їжі.

2. Засоби особистої гігієни, підгузки.

3. Чайну та кавову заварку.

4. Ганчірки, мочалки, губки для миття посуду.

5.Поліетиленові пакети, залишки від упаковки продуктів.

6.Жувальні гумки, зубну нитку, пластир тощо.

7. Використаний наповнювач від котячого туалету.

8. Мертвих акваріумних рибок, пацюків, хом`ячків тощо.

9. Предмети з пластику, скла, металу.

10. Будівельне сміття.

 

Залишки їжі та жир, які потрапляють до каналізації під час миття посуду, осідають на стінках труб та зменшують їхній діаметр, залишки їжі, чайної або кавової заварки, волосся, яке збивається у жмути, тощо, обертаються засміченням труб і заторами, що вже казати про тверді предмети. Особливо небезпечними утворювачами заторів і водночас найбільш популярними кандидатами на змив залишаються вологі серветки, ватні диски, вушні палички, прокладки та підгузки. Синтетичні матеріали, з яких виготовлені ці предмети, у каналізаційній трубі не розтануть і не розчиняться, і навіть не розірвуться, а навпаки, лише збільшаться в об’ємі і стовідсотково раніше чи пізніше  спровокують затор.

Крім того, чимала частина побутового сміття, яке по каналізаційній мережі потрапляє на каналізаційні  насосні станції, ускладнює їх роботу. Працівники підприємства змушені кожні три години чистити решітки від твердих побутових відходів, яких за добу збирають і вивозять від 50 до 80 кг.

 

Каналізаційні трубопроводи аж ніяк не призначені для транспортування та утилізації побутового сміття. І в ідеалі до них не має потрапляти нічого, окрім продуктів життєдіяльності людини, туалетного паперу та води, якою все це змивається.

Винести сміття – це не важка робота. Порушуючи правила користування туалетом, згадайте про тих людей, які щодня на працюючи на об’єктах критичної інфраструктури міста усувають затори, ремонтують труби та вручну витягають тонни сміття зі стоків на станції аерації. 

БАЖАЄМО МИРУ!

СЛАВА НАШІЙ МОГУТНІЙ АРМІЇ!   

СЛАВА УКРАЇНІ!